Dat de groei in het buitenland zit, weten de Nederlandse exporteurs natuurlijk al lang! En dat bevestigt de 15e editie van Trends in Export, een onderzoek onder exporteurs van Fenedex en Artradius, dan ook. Resultaten uit het verleden voeden blijkbaar de verwachtingen. In 2012 verwachtten de exporteurs een groei van 7% van hun omzet in het buitenland en dit is ook daadwerkelijk gerealiseerd. Voor 2013 verwacht 61% van de respondenten opnieuw een groei van de export van gemiddeld 9%. Dit wil men vooral realiseren door de bewerking van nieuwe markten in plaats van meer orders te boeken bij bestaande klanten.

Groei buiten Europa

De exportgroei wordt vooral verwacht buiten Europa, naast de VS worden landen als Brazilië, Rusland, India en China genoemd. Bepaald geen landen die bekend staan als gemakkelijk toegankelijke markten. Behalve veel overheidsregulering zijn relatienetwerken van grote invloed op de marktwerking. Daarom is het hebben van de juiste lokale partners in deze landen cruciaal, naast een aantrekkelijke productpropositie natuurlijk. Dat vraagt om kennis van de markt en de afnemers en een daarop gerichte aanpak. Tegelijk is het adagium van veel exporteurs om niet uitgebreid plannen te maken maar gewoon te beginnen. Een incrementele marktbenadering, stapsgewijs en gaandeweg bijsturen, past goed bij de zakenculturen van de BRIC-landen. Zolang je je ogen en oren maar goed openhoudt. Flexibiliteit en goed relatiemanagement zijn in deze landen ingrediënten van een succesvolle aanpak.

Internationale e-commerce

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat slechts 51% van de Nederlandse exporteurs een online strategie hebben. Ook daar is nog veel ruimte voor expansie want e-commerce, ook B2B, blijkt een belangrijke aanjager van de groei. Bij leverancier van Europese bedrijfswagens Kleyn Trucks kunnen klanten wereldwijd hun auto gewoon in een winkelmandje stoppen en dat heeft in 4 jaar tijd tot 80% online verkoop geleid. Het is dan wel zaak om een strategie te ontwerpen die rekening houdt met het lokale gebruik van internet en social media om het productaanbod en de communicatie daarover optimaal te ondersteunen. Zo heeft Bugaboo zijn webcare team wereldwijd georganiseerd volgens het zg.  ‘follow-the-sun’-principe. Daardoor kunnen klantuitingen via social media 24 uur per dag worden opgevolgd.

 

labels: ,