“Het liep met een sisser af”. Een Nederlander zal bij het horen van deze uitdrukking een zucht van verlichting slaken maar bij onze Belgische benedenburen betekent dit echter dat het slecht is afgelopen. Dat u het maar weet. In de bestuurskamers van PostNL en BPost zou deze uitdrukking in beide gevallen goed geklonken hebben zo vlak voor de feestdagen. De Nederlandse president-commissaris van PostNL vroeg zich in het FD van 20 december zelfs af “of zij beiden (PostNL en Bpost) op een andere planeet hebben gezeten” tijdens de verkenningen naar een mogelijk overname van PostNL door Bpost.

Cultuurverschillen bleken een belangrijke factor te zijn geweest in het niet op een lijn komen van beide partijen. Er bestaat niet voor niets een grens tussen onze landen. Ergens tussen Rozendaal en Wuustwezel gaan de wissels om en begrijpen we elkaar niet meer vanzelf, ondanks een gedeelde taal.

Een taal, twee culturen

“Het mes snijdt aan twee kanten” betekent voor Nederlanders dat er aan beide kanten voordeel te behalen valt, terwijl een Belg denkt dat er alleen negatieve kanten aan kleven. Nu maar hopen dat ING managers de juiste interpretatie kenden toen er eerder dit jaar forse bezuinigingsplannen in het Belgische kantorennetwerk bekend werden gemaakt…

In zijn tafelrede tijdens het recente staatsbezoek van Koning Filip en Koningin Mathilde aan het Nederlandse koningshuis, sprak Koning Willem-Alexander over de complementariteit tussen de Nederlanders en de Belgen. Hij roemde de Belgische ‘savoir vivre’ en vindingrijkheid. “Nederland boft met een buur als België!”, zei hij tot koning Filip en koningin Mathilde.

Volgens de Belgische koning Filip leren van België en Nederland voortdurend van elkaar. “Onze kwaliteiten vullen elkaar aan: de meer Nederlandse rechtlijnigheid en de zin voor strategische aanpak en de Belgische aanleg voor bemiddeling en compromis”, zei Filip.

Ahold/Delhaize is zo beschouwd een ‘match made in heaven’. Een fantastisch assortiment aan drank en spijzen tegen betaalbare prijzen als gevolg van de Hollandse efficiënte inkoop en distributie. En hoewel Belgen net zoals Nederlanders ‘geen dubbeltje teveel’ willen betalen geven ze wel graag meer uit aan lekkernijen.

Kijken over de grens

Zo’n succesvolle combinatie komt niet vanzelf tot stand. Het vraagt dat beide partijen elkaar goed begrijpen en aanvoelen, en op een passende manier met elkaar omgaan. De Nederlandse en Belgische cultuur zijn in veel opzichten spiegelbeeldig. Zo houdt de een van duidelijkheid en klare taal, terwijl de ander juist meer zoekt naar ruimte voor interpretatie. De Nederlanders zijn van huis uit meer extern georiënteerd terwijl de Belgen eerder op hun eigen erf opereren en intern gericht zijn. Voor de Nederlanders is het glas half vol, voor de Belgen is het meestal half leeg. Dat leidt tot een totaal ander perspectief op zaken. Zo dicht bij elkaar maar toch werelden apart.

Voor Nederlanders biedt België een serieuze cross-culturele uitdaging. Maar eenmaal die grens gepasseerd, wacht er natuurlijk een zoete bourgondische beloning!