In de Engelstalige versie van het Handboek voor de startende en ervaren exporteur, Ins & Outs of Export, is nu een extra paragraaf toegevoegd over het omgaan met cultuurverschillen bij het internationaal zakendoen. Terecht is deze paragraaf aan het begin van het boek  opgenomen; cultuur geldt als startpunt bij het bewerken van buitenlandse markten.

Uit de praktijk

Auteurs Klaas Knies en Piet Roos zijn zeer ervaren in de bedrijfspraktijk en werken al tientallen jaren in het exportvak. Het boek combineert dan ook relevante kennis en veel praktische aanwijzingen. Een succesvolle exporteur heeft weet van de juridische, financiele en logistieke aspecten maar weet ook zijn lokale agenten en afnemers te overtuigen en de slag te maken naar de lokale markt. Dat laatste vraagt naast kennis van lokale culturen en omstandigheden ook de nodige flexibiliteit en communicatie-vaardigheden.

Ken u zelf

Het boek behandelt eerst de marketing en positionering van het bedrijf en product en gaat daarna pas in op de transactie, orderverwerking, betalingsverkeer en leverfase. In de cultuurparagraaf gaat het niet alleen om het begrijpen van de buitenlandse partner of klant maar vooral ook om bewustzijn van de eigen culturele bepaaldheid; hoe komen wij over als Nederlander? Hoe houden we daarmee rekening in onze verbale, non-verbale en schriftelijke communicatie? En hoe past een exporteur zijn aanpak, planning en aanbod aan op de behoeften van de lokale markt en afnemers?

Succesvolle export begint met het leggen van de juiste connecties en verbindingen. Dat er daarna nog steeds heel veel kan misgaan wordt ook pijnlijk duidelijk aan de hand van veel voorbeelden. Bijvoorbeeld dat een luchtvracht zending zonder uw medeweten via een vrachtwagen wordt verstuurd en vervolgens naast de weg beland door een ongeluk…Maar dan bestaat in ieder geval de kans om deze zaken constructief op te lossen via een goed ontwikkelde relatie. En gelukkig kunnen we leren van de fouten van anderen!

Het Handbook Ins & Outs of Export kan worden besteld via: http://www.nieuwsbladtransport.nl/Service/InsandOutsofExport/OrderNow.aspx

 

labels: ,